"setiap laskar pelangi yang ku lakarkan ku impikan kejayaan bersamamu"

Kenali Kami g-94

Saturday, July 28, 2012

Lama tidak bersua

Bismillah..

Mule2 op.. aku nok kabo yang aku akan tulis dalam bahasa melayu betul.. sebab aku nok sume orang paham.. termasuk orang yang duk lame kat luor ganu.. haha.. :P tapi dop tau la jadi ke dop.. aku wase dop sedap nk tulis dalam bm kalu dalam blog nim benow.. dakpe.. aku terai je la

jangan kate aku bajet enh.. "duk unisza je.. cakap kl hanya" haha.. no no no!

Erm, disebabkan tiada orang mengepost di blog ini, aku mengambil inisiatif untuk mengepost, sampai bila kita nak biarkan blog ini bersarang yer?? Admin?? Nuzul badree??? Amirah Zahid?? Tau letok fb je.. haha..

Rasa macam lama tidak berjumpa, memang lama pon kan?? harap raya ni dipertemukan lagi.. sebenarnya aku tak tahu nak post apa, sekadar menambah post.

Terkilan.

Sedikit terkilan apabila lost contact, mungkin salah aku juga. Wani ke shah alam baru tahu daripada Hakimah mamat. Mek lah, dop tau la ke mana akan datang. Dengarnya dia babai kepada Meah. Diam-diam aje kan? kalu buleh la, tolong post kat grup tu.. Kemana kita... Takkan tahun bersama, tup-tup benda gini pun nak rahsia.. Open la skit yer. Kata bereng, tapi.......

Sama-sama la sharing....

Apapun... harap dipertemukan di syurga kelak.. ilal jannah!

dop au mende post nim.. haha.. tp biar r.. nok gop post

Monday, January 16, 2012

Detik Terakhir Di asrama 2

Assalamualaikum..

Dorm 18, bestnya! ingat tak kura-kura kita? kura-kura yang kite conteng tu. maaf, bukan kita.. tapi aku!


kura-kura ap18.

Semua nama ada kat situ, sikit pun tak tertinggal. Malam-malam kan, kita selalu buat air pakai heater Baiti, pastu study sama-sama. Rindu! Saya ingat lagi Silmi cerita, "Hei pok thehh... bodhooo!!", pelat! haha! Lagu Handset Syeda, Baiti ajuk-ajuk. Memang lagu tu nyebelin! (bak kata orang indon) Lagu handset awa setiap kali mesej. Baiti sebelum tidur mesti dengar musik korea tu. Ya Allah, rinduunyaa! Silmi dengan seriusnya study. Tak boleh bising sikit pun.. Farahin paling ayu, senyap je. Auni duk sebelah katil saya, selalu sembang sama-sama. Sebelum tidur cakap pasal pas, umno. Ingat lagi Baiti mengigau, sebut pasal PGU, tiba-tiba tangan dia angkat-angkat. yeah! Kelakornyaa...

Pagi, selalu bangun lambat, dalam pukul 6. Pastu kalau imam tu yang jadi imam, frusttt menonggeng la. Ingat tak hari tu, masa dia(ehem) jadi imam, saya dari pondok pak guard, belari ke surau. Punya la nak jadi makmum dia. Best dia baca, last-last sempat jugak rakam suara dia.

Kita semua puasa setiap hari pereksa. Pastu berbuka sama-masa. Malam tu, malas gi dewan makan untuk supper, kita suruh syeda je pergi ambilkan makanan. Dia kan keje kat situ :P.Kita bukan study sangat, cakap je banyak. Nad paling relekss, study atas katil je. Diam. Baiti pun same. Sibuk dengan badrol! Duk pegang gambar badrol sebelum tidur, peluk. Sampaikan termimpi. Baiti mimpi, dia naik moto dengan Badrol, pergi beli goreng pisang. haha! Macam tak ada mimpi lain. Mimpi aku gop best

Auni dengan muslimnya. Boleh banyangkan muka Auni bila dia tanya, "Eh? yeke Muslim macam muka abang Syeda?? Dop kang?", muka memang nampak berdebar. Haha! Masa ni memang best! sebabnyaa tak ada peraturan. Asrama kita punya!

Silmi, mung ingat dop? Masa kita jalan dari dewan makan, pastu aku tegur kucing. Mung kabo tu bukang kucing ow! aku debbow lalu. mung bace ayat kursi situ ler er. Memang kelakor. Ternyata jelas, itu memang kucing. kucing tu menakotkan je, besor!

Syeda, aku ingat agi, mung citer ke aku pasal ehem3. Banyok giler! Sapa kite macam nok balloh sebab yer je. haha! bongek wase.. Dakpe la, nasihat aku mung kene ingat okmo oww..

Nad, mung senyap je. Kalu bace novel gop.. dop ingat orang. Pahtu mula r mung citer smula dengan semangatnya. Nok-nok part romantik! haha. Muka mung... Aku ingat.. aku ingat.. comel ow!

Deyla.. Aku rindu nok pelok mung agi! mung sokmo mari asrama lambat.. Malam-malam gitu.. Duk tepi katil aku jew.. Loker mung memang kemas r! jeles aku. Ingat hari last kita duk asrama? hari hok aku nangih tu.. sedeh wei!

Baiti.. badrol daa best! haha.. Anok sepupu mung pom semak gop. irsyad qiamullail.. same besday nge.. ehem2.. haha.. rinduu r nok minum milo mung.. mung wat air ke aku. kita minum same op? segelas je.. pahtu kalu nok agi, mung suruh aku plop wat. haha! Katil tengoh tu mung duduk. aku lepak sokmo katil tu.. haha.. bukan aku je pi.. orang lain gitu gop..

Awa.. Bubu mesej mung.. haha.. test market ow.. sohbeng cayee.. ahaha.. Mung nge ehem3.. aku ingat agi mung citer masa yer baca doa dalam dewan pekse... wase macam laki bini bace doa.. aku suka je.. Semoga sukses.. haha..

Auni.. comel! muka mung napok macam blurr je... Ingat dop muiz ow? ye duk tepi kiter. Kelakonyee! Masa yer nok pinjam liquid aku ow.. aku tido.. haha.. ingat dop kita cakap pasal susu kat dewan makan? haha.. dop tau la budop aspura dengo ke dop..

Farahin.. yang paling saya ingat.. awok kene tindih malam tu. awok kabo baiti, silmi, auni cekik awok.. saya debow gop mase tu. masa awok kabo gitu.. tapi malangnya saya tengoh tido.. saya ngigau silmi kabo.. pahtu silmi jerkoh saya! haha! aku doop puah ati mi.. mung jerkoh okmo aku.. aku balas mula ekgi. haha

Meklah, walaupun sekejap je mung ada dalam dorm ni.. kehadiran mung sungguh menyakitka hati.. haha... best dorm nim op? dop stress macam dorm 19.. study okmo.. rilekkss jer.. haha..

farhani.. bukan budop asrama pom wat macam asrama yer.. ingat dop masa .mung pinjam juboh aku.. mung gi ambek surat kabo hok adib tinggal atah muto aku.. haha.. berjasa muto tuu ow.. macam-maca leh wat..

Segalanya tinggal kenangan... yang pasti.. kenanangan terindah.. Seumur hidup kita.. Aku akan rindu semua ni..

Hari last di asrama kita pergi pantai same-same.. Serunakkk!
Aku orang last balik, sebab ayok aku mari lambat. Masa tu rasa sayu jer. Aku, deyla, Mek Lah gi jalan-jalan kat block. Tengok block form5, untuk kali terakhir. Aku rasa sebok giler.. Pahtu mok ayoh Deyla nge Mek lah mari. Aku duk sorang ar.. Duk atas buai.. hok aku ingat, kat buai tu la aku nge addini tidur.. masa form1 dulu. Sedihnyeee..! Aku tengok Pagor asrama, aku tengok belaker.. doh3.. air mata aku jatuh.. sedih! Pahtu Deyla mari mitop aku tulung angkat barang. Deyla tanya "Mung nangih ke?" aku kesat air mata, "dop r", haha.. dop ngaku.. Pahtu deyla kabo.. "aku sedey gop.. meh aku peluk mung skali", Huwarghhhhh!!! sedihnyeeeeeeeeeee....!!

aku tengoh blurr ea.. dop leh nok mikir.. padahal banyok agi dop citer.. huhu.. rindduuunyeee.... ok la..

Friday, December 23, 2011

Monday, December 19, 2011

Detik Terakhir Di asrama


Bismillahirrahmnanirrahim...
Sekarang tak ada mood lagi nak buat post yang berguna, cuma nak buat cerita. Cerita tentang kerinduan yang tiada penyelesaian. Rindu, rindu, rindu. Rindu asrama! Rindu SHAMS!

Kalau dulu, SHAMS tempat yang paling saya benci. Paling alergi. Memang anti dengan sekolah ni, asrama pun sama. Alasannya? Sebab terpaksa berpisah dengan rumah. Bab agama yang di pelajari disini tak kisah pun. Follow jer... Teringat dulu masa form one, selalu kutuk sekolah ni, benci la.. apa la.. masalah sosial la.. Padahal sekolah lain lagi teruk. Sampaikan pernah terfikir nak tukar sekolah. Betapa bencinya saya kepada sekolah ni. Sekarang dah saatnya saya tinggalkan bangunan yang penuh sejarah itu. Illaliqa' ya habibi SHAMS!! (with teary eyes)

Saya penghuni asrama yang kiranya kluk klek la. Masa form 1 dan form 5 je duk asrama. Masa form 5 pun selepas trial. Tapi, masa tu la sangat berharga. Masa yang entah kenapa JATUH CINTA PADA ASRAMA. Kalau dulu masa form1, saya selalu mandi pukul3 seorang diri, tapi kali ni mandi pukul 6. Pastu, lewat subuh. Kene bayar denda. Macam jahat je kan? tapi itu yang saya akan ingat sampai bila-bila. Ustaz buat macam ni pun untuk mendisiplinkan kita. Tapi sejujurnya kalau tidur di asrama, rasa macam tak nak bangun walaupun dah banyak tidur. Katil tu mendodoikan kita. Siapa yang ada masalah tak boleh tidur malam, tidur la di asrama SHAMS.

Saya cerita satu persatu yer, rindduuu sangat-sangat dengan asrama ni. saya cerita dari masa saya menjadi penghuni AP23 bersama AMY, SYER, TEAH. Masa jadi penghuni dorm ni, saya ditempatkan di katil atas. Memang tersangat-sangat malas memanjat katil ni. Jadi saya putuskan untuk study di bilik study je. Tak ada orang pun tak apa la, study seorang je. Saya tak suka menyusahkan orang, suruh teman, kalau nak, join la.. kalau tak nak tak apa. (acewah!)Semua buku-buku saya tinggalkan dibawah. beg sekolah pun sama. Naik dorm untuk salin baju je. Boleh kira berapa hari saya tidur dalam dorm, tu pun kalau ada sahabat yang baik yang sudi tumpangkan katilnya, hehe. Rindu nak tidur sesama. Amy, Teah. Ingat dop malam tu, malam jamuan dorm tu. Haha! sedihnyeeeee... kite tiga orang je takdop dorm.. Ya Allah! rasa nak keluar je air mata ni.. Kita baring tengok bulan same-same kat tempat budop laki main bola. Rinduunyaaaa!!

Ingat lagi, malam tu... Kita lari dari asrama, duduk kat block. Pastu makam pizza alif sambil dengor hot.fm. Pastu tiba-tiba Amy, Teah, dan Syer rasa sebak. Saya je yang rileks. Lama-lama rasa sayu jugak. Bila dengar form5 menjerit-jerit sebab dimain-mainkan adik-adik. Syer cakap, dia dari form1 lagi tunggu detik-detik camni. Tak pernah sangka benda ni terjadi. Nak merajuk, tak nak join, tapi tak ada pun adik-adik pujuk. Alahai... Boikot punya pasal. Tapi tak pe la, ada hikmah la tu kan? Kalau tak kita pun tak rasa malam tu. Baring ramai-ramai. Teah tidur atas riba aku! haha. Rindu rindu. Dalam pukul 12, baru kita naik dorm Hajatnya tak nak, tapi adik Amy dan kawan-kawan dia ajak. Malu, malu! Tapi naik juga. Sampai je kat pintu dorm, terus kena kotak beracun. Aduh duh duh. Amy kena tiru gaya Kapten aspura. Saya pun tak kenal kapten. haiih. Syer pula kena cium seseorang, cium budak form4. Menjerit-jerit budak tu, padahal cium tangan je. Bila Syer masuk dalam dorm dia tutup muka. Tak tahu kenapa. Trauma kot! haha. Teah plak kena bagi tau size terbesar _ _ _ _ dia. Kotak beracun punya kerja. Saya? Saya kena nyanyi je. Hobi febret, tak jadi masalah. Nyanyi sambil pegang penyapu, tapi lagi reka sendiri. Budak-budak ni cakap sedap lagi tu, tapi tak puas, sikit sangat. (Boleh percaya ke?) Malam tu kita tidur sama kan? Syer tidur katil dia. Katil Amy dan Teah dirapatkan, jadi saya pun tidur di tengah-tengah tu. Sakit gak belakang sebab ada lubang. Sakit kenangan tuh..

Malam-malam kan, saya selalu pinjam Water Heater Teah punya. Tuan dia tak guna sangat pun. Bawa heater tu turun bilik study la. Bilik study tu dah macam dorm sendiri. Tidur sana. Teringat satu malam, duduk sorang-sorang dalam bulik study tu, sambil pasang radio ikim. Peraturan sebenarnya tak boleh buka tapi inila kerja budak tak bertauliah. Buka juga, tak apa la kan, dengar tadzkirah radio ikim.. hehe. Dengar lagu laukanan bainana, tiba-tiba rasa sayu, sedih, sebak. Bukan sebab lagu tu, tapi teringatkan seseorang. Jadi, air mata pun dibiarkan mengalir begitu sehingga tertidur. Selalu kalau malam, saya minum kopi radix. Mai secawan! Kalau stok dah habis, minta dengan Meah je. Rinduu.. rinduu.. Nanti dah tak boleh buat macam tu lagi. Sebab mustahil untuk saya duduk si asrama SHAMS bersama sahabat semua.

Ni belum cerita pasal AP18. Kalau cerita jadi episod lain plak. AP18 happening sangat! dengan baiti, silmi, syeda, deyla, auni yang manis, nad, farahin pendiam, kosar,!! Dengan bolanya, Harimau Muda! Badrool! Hahaha. Muslim! sape lagi yer? lupa.. Dengan Kiminya! haha. Lawak bangat! i gonna miss those! (betul ke tak BI ni)

kita sambung lagi yer....


p/s : mirah jangan maroh.. ikot panda aku r nok wat citer aku.. haha..

Friday, June 10, 2011

Sahabatku? cintakah kau pada palestin?


Au'zubillahiminnasyaitonirrajim.. bismillahirrahmanirrahim... semoga kita dibawah payungan-NYA.. dipelihara daripada ganguan syaitan yang direjam.. ameen!
Entah kenapa, hari ini terdetik untuk buat post pasal palestin. Peristiwa hari ini banyak mendesak penulis, peristiwa erm.. MCD yg membuatkan hatiku hancur!... erm.. kuliah maghrib di radio terengganu fm. Mungkin ini yang mendesak.


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Palestin...!! Palestin..!! Laungan untuk Palestin.. Ah! Wahai Sahabati.. Zumalaii.. kalian mengaku CINTAkan Palestin?? sudahlah! kalau cuma ungkapan itu secebis dari kemunafikan!!


Masjidil Aqso, tempatnya di mana?? yaaa.. semua tahu.. di Palestin! Masjidil Aqso adakah cuma amanah untuk rakyat palestin?? TIDAK SAMA SEKALI.. Masjidil Aqso amanah kita!! Amanah setiap Muslim! Masjidil Aqso, qiblat pertama. Masjidil Aqso tempat israk mi'raj Nabi kita, Nabi Muhammad S.A.W. Disini juga tempat tumpahnya darah para sahabat nabi. Disini juga maqam anbiya'. Hebatkan?? Malangnya.... ia hampir musnah! Kita hanya melihat, berdiam diri! Oh! sungguh lemah orang Islam! Sungguh lembik Muslimin, Muslimat Malaysia.. Dijajah dari dulu hingga kini!

Peritnya pejuang! peritnya Saidina Umar Al-Khattab membuka Masjidil Aqso. Besarnya pengorbanan Salahuddin Al-Ayubbi mempertahankan Palestin! Berkorban harta.. keluarga.. nyawa! Tapi kita?? Apa usaha kita? Sungguh! Palestin perlukan kita... Amanat Salahuddin Al-Ayubbi, "Masjidil Aqso amanah kita! tanggungjawab kita untuk peliharanya!". Ya Rabbi..... Ampunilah hamba-hambaMu yg terlalu leka dengan dunia sehingga lupa pada jihad di jalan-Mu.

Apa usaha kita? Cara untuk bebaskan Palestin?? Yer! JIHAD FI SABILILLAH! "Adakah kamu rasa kamu akan masuk syurga selagi tidak bersabar dan tidak berjihad?". Sesiapa yang mati dalam keadaan yang tidak pernah berjihad.. dalam keadaan yang tidak mahu berjihad.. nescaya matinya dia dalam kemunafikan.. Nauzubillah!! Bagaimana ye? nak berjihad guane? kite dop mampu nok g palestin.. kita tak mampu untuk kesana.. jauh.. JIHAD DENGAN HARTA! dalam ayat-ayat Allah, Allah seringkali mengingatkan kita untuk berjihad dengan harta dulu, barulah disebut jihad nyawa.... Jihad dengan harta.. semua orang mampu!


Sesiapa yang bersedia untuk berjihad, dia seorang MUJAHID! sesiapa yang meninggalkan keluarga untuk berjihad.. Ubatkan tentera Islam yang tercedera dalam peperangan.. Yang sabar meninggalkan maksiat.. Yang menyeru orang untuk beribadah.. Yang mendoakan Muslim lain yang ditimpa musibah... Yang memBOIKOT barangan yahudi.. semuanya digelar Mujahid!


APA YANG MAMPU KITA LAKUKAN??????
- Pertama : Boikot!
- Kedua : Sebarkan kesedaran untuk palestin.
- Ketiga : Berkorban harta dengan menderma.

Kalau tiga perkara ini kita tak mampu nak buat.. Jangan mengaku CINTAkan Palestin!!! Palestin tak perlukan kata-kata cinta nista, dusta dari kalian!!

Sedarlah wahai Muslimin.. PALESTIN PERLUKAN KITA!! Di Palestin sekarang ni.. Pejuang ratusan ribu syahid.. menjadi tawanan perang.. cedera parah.. kita?? Israel roboh masjid, universiti, sekolah, tempat tinggal.. Ya Rabbi!! Sekarang ada 5 juta pejuang palestin yang sabar, yang gigih mempertahankan tanah air... Mereka perlukan kita.. ayuh sahabat..! Jihad fi sabilillah!!

Pesanan wanita palestin untuk wanita Malaysia... "Kami sudah korbankan segala-galanya.. suami.. anak-anak.. diri sendiri.. tapi kalian??" diceritakan bahawa.. seorang wanita Palestin.. berumur 70 tahun, meletupkan diri sendiri depan tentera israel. Kerana letupan itu, ramai tentera israel terkorban! Sahabatku.. lihatlah! bandinglah wanita ini dengan dirimu. Diceritakan lagi seorang wanita, mempunyai 5 orang anak. Kelima-lima orang anaknya dihantar untuk berjihad di jalan Allah. Seorang anaknya menjadi tawanan perang, seorang lagi cedera parah, yang lain pula syahid! Apabila ditanya kepada wanita tersebut, "Kenapa hantar kesemua anak-anakmu ke medan jihad?". Wanita ini menjawab, " Masjidil Aqso lebih mahal daripada segala-galanya!". Lihatlah muslimat! lihatlah! ini saudara kita.. semangat jihad seorang wanita! Yer, dia seorang wanita, sama seperti kita. Semangat juangnya adakah sama seperti kita?? yang lembik.. longlai tidak bermaya?? Fail exam pun menangis.. ish ish ish!! Duhai wanita Malaysia.. apa yang kamu korbankan??????



Sedikit info tentang Palestin

- 2 Organisasi besar Palestin, Hamas dan Fatah berdamai untuk buka pintu Rafah, sempadan Mesir dan Palestin

- Tahanan Hamas juga di bebaskan.

- Freedom Flotilla ke-2 akan dilancarkan, insyaAllah akhir bulan ni.

- Freedom Flotilla ke-2 ini akan menghantar banyak kapal-kapal, tidak seperti yang pertama, hanya menghantar beberapa buah kapal.

- Pada 15 Mei, telah diadakan perhimpunan pemuda-pemuda palestin yang tinggal di Syria, Jordan dan Lubnan, mereka berhimpun di sempadan negara-negara tersebut untuk memberi tekanan kepada Israel.


Wahai kaum Muslimin.. Palestin perlu sokongan kita.. Palestin perlu sumbangan kita.. apa salahnya berkorban sedikit untuk palestin?? kalian punya mata kasar, juga punya mata hati.. Nilailah sendiri!!

Tuesday, May 31, 2011

EX-ASPURI



Bismillahrrahmanirahim...

Assalamualaikum sume.. mitop maaf r neh.. nok wat ngaca ket.

aku lame doh tubik asrama.. tp op.. sep2 nim wat macam aku ade agi je.. time kasih blake..
terharu ngak wase.. semoga ukhuwah kita kekal.. ameen..
suke hadith nim..

sayang sep2 nim!!! love u..! muahh!! hehehe.. ade mase.. wat r millat neh.. aku bosan gop duk sorg je situ.. :'( hok ade nuzul, amy.. silmi bukang on9 pom.. dini lop... wase mcm kene ban doh.. lame ane doh x on9..

ade mase aku wat r puisi ket untuk kite.. kih3.. aku pom sep jiwang gop benno.. se gi op.. kalu buleh.. jgn r bace blog aq.. ngarot banyok.. koyaa xabis2..

kpd admin -- cik nuzul badree.. kalu wase post ni ngarot.. xperlu letok.. buang je la neh...
k la.. nok tido.. kul 1.30 baru.. huhu.. awal lagi nim.. tp ngatok..

semoga kite sume dapat 11A+... insyaAllah.. cuti ni stadi neh.. bitaufik wannajah..

tata.. assalamualaikum.. illaliqa'

MUJAHIDAH SYAABAH A.K.A PEJUANG MUDA..

Sunday, December 19, 2010

huhu..~miserable~


haha..ni gmbo tme last day atien kat ostel..xrmi pom smpt jpe ye..n smpat gak pose 2 34 kali kat blok f4 n kls 2..
poyo2 lake..haha